Παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων και τα ψηφιακά εργαλεία που έχει θέσει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, η φοροδιαφυγή καταγράφει αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους κλάδους όπως τα συνεργεία αυτοκινήτων,οι μεταφορές, οι υπηρεσίες υγείας και το χονδρικό εμπόριο και τα καταλύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απολογιστικά στοιχεία για το 2025 δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 29,7%, αυξημένο κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2024, όταν είχε διαμορφωθεί στο 27,1%.
Στην κορυφή της λίστας των κλάδων με τη μεγαλύτερη παραβατικότητα βρέθηκε το χονδρικό και λιανικό εμπόριο στον τομέα επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, με εντυπωσιακό ποσοστό 61%, γεγονός που το καθιστά τον απόλυτο "πρωταθλητή" της φοροδιαφυγής. Αμέσως μετά ακολουθούν οι χερσαίες μεταφορές και οι μεταφορές μέσω αγωγών με 58,1%, οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης με 56,2% και οι δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας με 54%. Υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν επίσης στις λοιπές δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών με 50,3%, στη φυτική και ζωική παραγωγή, θήρα και συναφείς δραστηριότητες με 40,8%, καθώς και στο χονδρικό εμπόριο με 33,9%. Σημαντική παραβατικότητα εμφανίζουν ακόμη οι υπηρεσίες εστίασης με 32,4%, τα καταλύματα με 31,6%, το λιανικό εμπόριο με 29,3% και η βιομηχανία τροφίμων με 28,8%, ενώ αισθητά χαμηλότερα κινήθηκαν οι λοιποί γενικοί τομείς με 19,1%.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2025 διενεργήθηκαν 47.602 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες, αριθμός αισθητά υψηλότερος από τον ετήσιο στόχο των 25.400 ελέγχων, αλλά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους 56.654 ελέγχους του 2024. Παρά τη μείωση αυτή, η παραβατικότητα αυξήθηκε, γεγονός που ενισχύει την εικόνα μιας φοροδιαφυγής με αυξημένη ένταση και προσαρμοστικότητα. Από τους ελέγχους αυτούς, σε 11.146 περιπτώσεις εντοπίστηκε τουλάχιστον μία παράβαση, ενώ το συνολικό πλήθος των παραβάσεων ανήλθε στις 178.718.
Σε ποιες περιφέρειες εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 37.493, από τους οποίους 11.695 ήταν εντός έδρας και 25.798 εκτός έδρας. Η παραβατικότητα στους εντός έδρας ελέγχους διαμορφώθηκε στο 25,31%, ενώ στους εκτός έδρας αυξήθηκε σημαντικά στο 31,77%, στοιχείο που αποτυπώνει αυξημένο πρόβλημα στις στοχευμένες μετακινήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών. Σε επίπεδο Φορολογικών Περιφερειών, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό ελέγχων, ενώ οι Περιφέρειες Πατρών και Πειραιά εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας, ιδίως στους ελέγχους εκτός χωρικής αρμοδιότητας, με 36,27% και 34,93% αντίστοιχα.
Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, η Δυτική Ελλάδα αναδείχθηκε στην περιοχή με το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας, το οποίο έφθασε το 39,9% σε 3.246 ελέγχους. Ακολούθησαν η Πελοπόννησος με 39,6% σε 3.680 ελέγχους και η Θεσσαλία με 38,2% σε 2.976 ελέγχους. Στον αντίποδα, η χαμηλότερη παραβατικότητα εντοπίστηκε στη Δυτική Μακεδονία, όπου καταγράφηκε ποσοστό 24,9% σε 1.339 ελέγχους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία ανά κατηγορία επιχειρήσεων. Από το σύνολο των μερικών επιτόπιων ελέγχων, 22.020 πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης και 11.149 σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εξαιρουμένου του εμπορίου μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών. Η μέση εντοπισθείσα παραβατικότητα διαμορφώθηκε στο 32,4% για την εστίαση και στο 29,3% για το λιανικό εμπόριο, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για δύο κλάδους που παραμένουν σταθερά στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.
Στο σκέλος των κυρώσεων, πέρα από τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, οι ελεγκτικές αρχές προχώρησαν το 2025 στην αναστολή λειτουργίας 680 επαγγελματικών εγκαταστάσεων και στην επιβολή ειδικής χρηματικής κύρωσης σε 293 επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναστολών λειτουργίας επιβλήθηκε σε επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 40,44% των σχετικών κυρώσεων. Ακολούθησαν οι επιχειρήσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής με 33,68% και το λιανικό εμπόριο με 9%, ενώ το υπόλοιπο 16% αφορούσε λοιπούς κλάδους.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις
Ενδεικτικές περιπτώσεις ερευνών φοροδιαφυγής που εντοπίστηκαν από τις ΥΕΔΔΕ είναι οι ακόλουθες:
-Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο ενδυμάτων υποδημάτων, κατά το έτος 2023 δεν υπέβαλε δήλωση εισοδήματος και το έτος 2024 υπέβαλε ανακριβώς δηλώσεις ΦΠΑ αποκρύπτοντας συνολικά φορολογητέα ύλη αξίας 13.130.400 ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ ύψους 2.657.300 ευρώ
-Ατομική επιχείρηση με έδρα στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και αντικείμενο δραστηριότητας τις υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλείο, κατά τα έτη 2019-2021, δεν εξέδωσε 135.745 φορολογικά στοιχεία αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 1.055.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ 152.200 ευρώ
- Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με έδρα στην Περιφερειακή ενότητα Ξάνθης και αντικείμενο δραστηριότητας τις υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κατά τα έτη 2021 και 2022, εξέδωσε 840 και έλαβε 7 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 15.254.700€ ευρώ πλέον ΦΠΑ 3.661.100 ευρώ
-Ατομική επιχείρηση με έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, κατά το έτος 2023, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 660.800ευρώ και μη αποδίδοντας ΦΠΑ 158.600
Πηγή: Capital.gr
















